## **HEALTH PROFESSIONS COUNCIL OF SOUTH AFRICA**

## MEDICAL AND DENTAL PROFESSIONS BOARD

## **UNDERGRADUATE ACCREDITATION VISIT PROGRAMME**

## **TEMPLATE**

<b>Pane</b>	l Mem	bers:
-------------	-------	-------

•	Chair:
•	A representative of the disciplines of Oral Pathology, Oral Radiology and Oral Medicine,
	who will also take responsibility for the disciplines of Anatomy, Microbiology / Oral
	Microbiology, Oral Biology, Pathology, Physiology
•	A representative of the disciplines of Community Dentistry, Practice Management,
	Comprehensive Patient Care, and Bioethics
•	A representative of the disciplines of Maxillo-Facial and Oral Surgery, Orthodontics, and
	Periodontology who will also take responsibility for the disciplines of Anaesthesiology,
	General Medicine, General Surgery, and Pharmacology
	A service state of the distriction of Federal desition Operation Boards to Beauty and State of State o

•	A representative of the disciplines of Endodontics, Operative Dentistry, Paedodontics,
	Prosthodontics
•	An educationist

•	An educationist.	

VISIC COOLUITATOI	Visit Coordinator:	
-------------------	--------------------	--

Venue for all meetings: .....

Day 1	TUESDAY	
14:00	Panel meets with Dean/Head of School and visit convenor(s)	30 min
	<ul> <li>Panel meets privately to discuss the self-evaluation report, the previos report and recommendations, and the annual reports since then. Panel to identify specific areas of enquiry / investigation / clarification and specific disciplines to be visited</li> <li>Identify individual members of the Faculty/School which members of the panel wish to interview personally.</li> <li>Finalising the programme (Faculty/School Coordinator to attend).</li> </ul>	2 hours

Day 2	WEDNESDAY	
08:30	Governance Panel to meet with  University representatives:  Provincial representative:  Agenda: University management and structures supporting the Faculty/School Financing of Faculty and Hospital Provincial and University liaison	1 hour
09:30	Panel to meet with Dean/Head of School Faculty/School Management Committee:  Agenda: Faculty/School management and structures.	1.5 hours
11:00	Break: Panel members	30 min
11:30	Academic Issues: Curriculum / Exit level outcomes / Study Guides / etc.  Panel to meet with appropriate Faculty/School representatives as identified by Faculty/School and Panel	1.5 hours
13:00	Lunch: Panel members	1 hour
14:00	Disciplines Individual panel members to meet with identified disciplines / inspect relevant infrastructure etc.  Tour A: Guided tour of teaching facilities and skills laboratories and to meet informally with members of the Faculty/School and Hospital staff  Tour B: Guided tour of other/peripheral facilities if applicable	2 hours
16:00	Students Panel to meet with student representatives to discuss problems, support, mentorship, assessment, evaluation, etc.  DSC Chairperson Class representatives	1 hour

Day 3	THURSDAY	
08:30	Panel to meet privately to discuss previous day's experiences, peruse documentation, etc.	1.5 hours
10:00	Break	30 mins
10:30	Assessment and Quality Assurance / Staff development / Course and lecturer evaluations	2.5 hours
	Panel to meet with appropriate Faculty/School representatives of Academic Planning, Teaching and Learning, and Quality Assurance Committees	
13:00	Lunch with recently qualified graduates	1 hour
14:00	Research Panel to meet with appropriate Faculty/School representatives of Research Committee	1 hour
15:00	Panel to discuss need for any further meetings for Friday morning and to continue work on report	1.5 hours

Day 4	FRIDAY 22 SEPTEMBER 2017	
08:30	Panel meeting and any further meetings as identified	2 hours
10:30	Break	30 minutes
11:00	Panel meeting and any further meetings as identified	2 hours
13:00	Lunch	1 hour
14:00	Panel reports commendations and recommendations to Dean	30 minutes
14:45	Panel reports commendations and recommendations to Heads of Department and senior managers of the Faculty/School.	45 minutes
15:30	Departure	