HEALTH PROFESSIONS COUNCIL OF SOUTH AFRICA

MEDICAL AND DENTAL PROFESSIONS BOARD

POSTGRADUATE ACCREDITATION VISIT PROGRAMME

TEMPLATE

Panel Members:

•	Chair:
•	A representative of the specialty of Community Dentistry
•	A representative of the specialty of Maxillo-Facial and Oral Surgery
•	A representative of the specialty of Oral Pathology
•	A representative of the specialty of Orthodontics
•	A representative of the specialty of Periodontics and Oral Medicine
•	A representative of the specialty of Prosthodontics
	Visit Coordinator:
	Venue for all meetings:

Day 1	TUESDAY	
14:00	Panel meets with Dean/Head of School and visit convenor(s)	30 min
	 Panel meets privately to discuss the self-evaluation reports, the previous reports and recommendations, and the annual reports since then. Panel to identify specific areas of enquiry / investigation / clarification Identify generic issues emerging from the individual specialty reports. Finalise the programme (Faculty/School Coordinator to attend). 	2 hours

Day 2	WEDNESDAY	
08:30	Generic issues common to all programmes Panel to meet with Research and Graduate Studies Committees University representatives: Dean of the Faculty, Head of School, Dean of Research Provincial representative Agenda: University management and structures supporting the specialty programmes Financing of the programmes Provincial and University liaison	2.5 hours
11:00	Break: Panel members	30 min
11:30	Infrastructure. Tour A: Guided tour of teaching facilities and skills laboratories and to meet informally with members of the Faculty/School and Hospital staff Tour B: Guided tour of other/peripheral facilities if applicable	1.5 hours
13:00	Lunch: Panel members	1 hour
14:00	Each panel member will meet with their specialty Department Topics to be covered: 1. Personnel and student profile and student progression and achievement 2. Resources 2.1. Physical facilities 2.2. Teaching and Learning facilities 3. Patient Profile 4. Research 5. Curriculum design, content and organisation 6. Teaching and Learning 7. Assessment 8. Quality Assurance and Enhancement Individual panel members to meet with identified disciplines / inspect relevant infrastructure etc.	3 hours
14:00	Registrars The Chair of the Panel to meet with Registrar representatives, or any Registrar that wishes to make an input, to cover the topics as set out for each of the specialties.	3 hours

Day 3	THURSDAY	
08:30	Panel to meet privately to discuss previous day's experiences, peruse documentation, etc.	1 hour
09:30	Specialty meetings continue	Throughout the day
13:00	Lunch with recently qualified graduates	1 hour
16:00	Panel to discuss need for any further meetings for Friday morning and to continue work on their reports	0.5 hours

Day 4	FRIDAY	
08:30	Panel meeting and any further meetings as identified	2 hours
10:30	Break	30 minutes
11:00	Panel meeting and any further meetings as identified	2 hours
13:00	Lunch	1 hour
14:00	Panel reports commendations and recommendations to Dean	30 minutes
14:45	Panel reports commendations and recommendations to Heads of Department and senior managers of the Faculty/School.	45 minutes
15:30	Departure	